Őrizetbe vettek Vietnamban 14 embert abból a több mint kétszázból, aki összecsapott rendőrökkel egy katolikus templom engedély nélküli újjáépítése miatti konfliktusban.

Az ázsiai ország középső vidékén fekvő Dong Hoi városban állt Tam Toa templom körüli helyzet még hétfőn mérgesedett el, amikor a hatóságok felszólították az 1963-tól 1975-ig tartó háborúban porig rombolt templom újjáépítésén dolgozó hívőket, hogy bontsák le, amit fölépítettek.

Hivatalos közlés szerint "szélsőségesek" ekkor téglákat dobálva rárontottak a rendőrökre, és erre bíztatták társaikat is. Több mint kétszázan támadtak a rendfenntartókra. Az összecsapásban két rendőr megsebesült, 14 személyt őrizetbe vettek.

A VietCatholic News katolikus hírportál beszámolója szerint a rendőrök támadtak a hívőkre, könnygázzal, gumibottal. Más egyházi források is erről számoltak be, hozzátéve, hogy a rendőrök őrizetbe vettek "nem kevesebb, mint 20 embert".

A vietnami római katolikus közösség a létszámát tekintve a második Ázsiában a Fülöp-szigeteki után. Az egykori észak- és dél-vietnami frontvonalon, háborús övezetben állt templomot amerikai bombázók rombolták le. Csak a harangtorony és falrészek maradtak meg belőle. A templomromot és környezetét a háborús bűnöket bemutató, védett területként tartják nyilván a hatóságok, és kidolgoztak egy helyreállítási programot. E projekten kívül tilos bármilyen változtatást végezni a helyszínen.

(Source: http://index.hu/bulvar/2009/07/22/rendorokkel_csaptak_ossze_vietnami_hivok/)